SlimDak: De slimme spons op het Schieblock is klaar voor de markt


Door Adriaan de Jonge

De pilotstudie SlimDak010 is een succes gebleken. Het geautomatiseerde groendak voert regenwater af of houdt het juist vast, afhankelijk van de behoefte en constant communicerend met de weersvoorspelling. Het systeem werd een jaar lang getest op een mooie locatie in Rotterdam en is volgens de makers nu klaar om de markt op te gaan.

Je zou in eerste instantie niet verwachten dat er een innovatief retentie- en drainagesysteem te vinden is op het dak van het Schieblock, een zes etages hoog naoorlogs pand gelegen op een comfortabele loopafstand van het centraal station van Rotterdam. Het hippe café (erg toepasselijk Op ’t Dak genoemd) en de grote daktuin (de DakAkker) stelen de show.

In de bloeiende daktuin, waar eetbare bloemen, kruiden, groenten en insecten welig tieren, hoor je echo’s van de claxons op de weg beneden, het ritmische gedreun van een langsrijdende trein, af en toe een malende koffiemachine, misschien zelfs een paar zoemende bijen, en … ‘Hoor je dat?’, vraagt ‘dakboer’ Wouter Bauman. ‘Een slechtvalkpaartje!’ Hij wijst naar het gebouw aan de andere kant van de Schiekade, waar de twee roofvogels hun nest gebouwd hebben.

Maar de dakbezoeker die nog iets verder op onderzoek uitgaat, komt uiteindelijk toch dat SlimDak tegen. Rob Steltenpöhl, de uitvinder van het dak, legt het uit als een soort upgrade van een ‘regulier’ groendak. Het SlimDak kan, net als de lowtechvariant ervan, regenwater bergen – maar dan zeven keer zoveel.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.