Slimme gebiedsontwikkeling vraagt om opschaling


Door Wendolijn Beukers

De slimme stad vereist nieuwe ontwerpprincipes en een andere manier van besturen. Maar hoe beïnvloedt de nieuwe werkelijkheid de gebiedsontwikkeling? En vraagt het ook om een ander financieringsmodel? We legden het vraagstuk neer bij drie ontwikkelaars Mark Keuter (AM), Shahid Talib (Heijmans) en Niels Bossink (BPD Ontwikkeling). De slimme stad staat of valt volgens hen bij de schaal van gebiedsontwikkeling en integraal werken.

‘Als je kijkt naar grote gebiedsontwikkelingen dan heeft iedereen altijd goede bedoelingen en slimme oplossingen’, vindt Mark Keuter, Manager Digital bij AM. ‘Maar niemand heeft investeringskracht om daar echt iets mee te doen. Veel zaken die je wilt oplossen hebben vaak een veel groter schaalniveau dan de gebiedsontwikkeling waar je het over hebt. Je kan niet van ontwikkelaars verwachten dat die dat allemaal voor financieren. Heel veel financiële voordelen komen uiteindelijk pas in exploitatie te voorschijn.

‘Smart city is ook geen doel op zich, het is een middel’, vindt Niels Bossink, Regiodirecteur Noord-Oost& Midden NL bij BPD. ‘Smart city staat in geen enkele woondeal. Duurzaamheid en mobiliteit staan daarinvaak bovenaan. Maar het gaat er om dat we een fijnere leefomgeving creëren. Daar kunnen we slimme toepassingen voor gebruiken, zodat we bewuster omgaan met energie, slimmer afval inzamelen, een prettige openbare ruimte realiseren, et cetera. We realiseren vastgoed voor de lange termijn. Dat moet over 30 jaar nog steeds slim zijn. Daarom moeten we flexibiliteit creëren, zodat een gebied zich in die 30 jaar kan aanpassen aan de behoeftes die door de tijd heen leidend zijn’, vindt Bossink.

Bij reguliere gebiedsontwikkeling is er een koper of één klant als afzetmarkt. Je bouwt iets, je verkoopt het en je gaat vervolgens iets anders doen. De ontwikkelaar of bouwer is een projectenbedrijf. Maar volgens Shahid Talib, directeur Smart City bij Heijmans, moeten zij nu een transitie gaan maken. ‘We gaan van een projectenbedrijf naar een dienstenbedrijf. Op het moment dat je diensten gaat aanbieden, ga je andere klanten creëren.’ zal niet direct door een ontwikkelaar worden betaald. En ook een gemeente kan ervoor kiezen om het wel of niet te doen.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.