Slimme stad versterkt leefbaarheid en stelt burger centraal
Door Jan-Willem Wesselink
We staan op de drempel van een nieuwe tijd. De toenemende invloed van technologisering en digitalisering maakt dat we opnieuw moeten nadenken welke stad we willen. Net zoals we dat tijdens de industriële revolutie deden. Dat moeten we nu doen, omdat dit het moment is waarop de effecten van die ontwikkeling nog te plooien zijn.
Wij, de schrijvers van dit boek en partners van dit project, willen dat digitalisering en technologisering bewust worden ingezet voor verbetering van onze leefkwaliteit. Wij werken aan ‘smart stedenbouw’ omdat we geloven dat de leefbaarheid in regio’s, steden, dorpen en gemeenschappen kan verbeteren door technologisering en digitalisering. Het feit dat we altijd verbonden zijn met elkaar en met een ongekend grote hoeveelheid informatie, maakt ons deels ‘footloose’ en flexibel in ons gedrag. Het maakt het mogelijk dat alles altijd overal kan. En voor wie er gebruik van kan maken, draait het steeds meer om de vraag: als ik alles, overal kan doen, waar doe ik het dan?
Als digitalisering en technologisering onze manier van leven doet veranderen, verandert ook het vak van de stedenbouwer, planoloog en ruimtelijke ordening zelf. In het boek hebben we nieuwe ontwerpprincipes gedefinieerd, waarmee je als beleidsmaker, planner en ontwerper aan de slag kunt:
- ontwerp de stad als slim netwerk
- ontwerp flexibiliteit
- ontwerp betekenis
Deze drie principes zijn de basis voor dit boek. We hebben deze theoretisch, procesmatig en in voorbeelden uitgewerkt. We doen dat omdat we grip willen hebben op de manier waarop het vak verandert. En omdat we willen begrijpen hoe de uitkomsten van het stedenbouwkundig proces veranderen. Omdat we technologisering en digitalisering zo willen inzetten dat het leidt tot leefbare regio’s, steden, dorpen en gemeenschappen. We willen nadenken over de vraag hoe op een nieuwe manier te ontwerpen, organiseren, bouwen en beheren.
Wij kiezen daarbij voor het eerste. Voor de vooruitgang. Want deze nieuwe ronde biedt nieuwe kansen. Die willen we grijpen.
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.