‘Slimme steen’ zorgt voor autonome verbinding


Door Ivonne Jansen-Dings en Jan Roest

Als de stad een slim netwerk wordt, dan is ook de woning daar een onderdeel van. Maar hoe maak je zo’n netwerk zonder het zicht te verliezen op alle datastromen, de autonomie en vrijheid van de burgers die nu al zwaar onder druk staat? Ivonne Jansen-Dings en Jan Roest van de provincie Zuid-Holland bedachten daarvoor ‘smart brick’. In dit artikel schetsen ze een concept voor terughalen van de regie bij bewoners en toch verbonden te zijn met de slimme stad.

Iedereen is via zijn mobiele telefoon en voor thuis op z’n minst via het modem en vaak de slimme elektriciteitsmeter aan het internet verbonden, maar ook via veelal vergeten verbindingen. Het debat rondom dataverzameling door grote bedrijven vindt de afgelopen jaren volop plaats. Wettelijk lijken er weinig handvatten om de partijen tot de orde te roepen, in ieder geval vanuit het individuele perspectief. Zodra je instemt met de onleesbare gebruikersvoorwaarden hebben partijen vrij spel. De nieuwe Europese privacywetgeving biedt hoop. ‘Gebruikers’ hebben hun recht op inzage en verwijdering van data in de wet verankert gekregen. Echter, de middelen die je tot je beschikking hebt om hier daadwerkelijk gebruik van te maken zijn beperkt. De data-stop-knop moet nog ontworpen worden.

Het huis als baken voor privacy
Ons huis beschermt ons al eeuwen voor ongewenste invloeden van buitenaf en schermt ons persoonlijke leven af van de buitenwereld. De ‘slimme steen’ kan deze beschermende functie ook op technologisch vlak mogelijk maken. Datastromen van binnenuit het huis, kunnen door slimme stenen gefilterd worden voor de buitenwereld en, afhankelijk van de instellingen, al dan niet geanonimiseerd doorgespeeld naar de juiste partijen. De bewoner krijgt daarmee weer de regie terug over zijn gegevens en bepaalt zelf wie wat op welke manier kan inzien.

Meer over de ‘slimme steen’ leest u het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.