‘Smart & Leefbaar’ aangeboden aan Nederlandse Smart City Community


Boek geeft gemeente praktische handvatten over ethische dilemma’s

Hoe maak je de ethische dilemma’s die horen bij technologisering en digitalisering van de stad tot praktische politieke keuzes die de leefbaarheid in onze steden en dorpen borgt. Daarover gaat ons boek ‘Smart en Leefbaar’ dat vandaag officieel is gepresenteerd tijdens het businessevent ‘The Dutch & Smart Cities: Shaping the future by challenging today’, dat onderdeel is van de van de Nederlandse innovatiemissie naar de Smart City Expo in Barcelona.

Het boek is aangeboden aan Matthijs van Bonzel (ambassadeur in Spanje), John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven) en Delphine Pronk (Head International Enterprise bij Ministerie van Buitenlandse Zaken). En met hen aan de hele Nederlandse vakwereld. Het boek is aangeboden door Future City Foundation voorzitter Yvonne Kemmerling. Zij onderstreepte bij het aanbieden het belang van het boek: ‘Het is belangrijk dat we Nederlandse bestuurders handvatten geven waarmee zij het politiek debat vorm kunnen geven. Dat doet dit boek. Zo verbindt het de techwereld en Nederlandse bestuurders. Daarom ben ik er trots op dat we het juist hier in Barcelona aan de vakwereld presenteren.’

Aan de slag

Die vakwereld gaat er ook daadwerkelijk mee aan de slag. Zowel de gemeente Amersfoort als de gemeente Almere hebben de Future City Foundation gevraagd om de handvatten uit het boek toe te passen in hun gemeente. Kemmerling is daar erg blij mee: ‘Deze gemeenten laten zien dat ze het thema smart city echt serieus nemen.’ Ook is er internationale belangstelling. Tijdens de Smart City Expo wordt er gesproken met een delegatie uit Belfast die benieuwd is hoe zij het kunnen vertalen naar hun context.

Praktische handleiding
Het boek is geschreven omdat ons land in snel tempo verandert. Steden verdichten en dorpen krijgen een nieuwe rol. Technologisering en digitalisering spelen een grote rol bij het in goede banen leiden van deze verandering. Als we willen dat onze steden en dorpen leefbaar blijven, moeten we keuzes durven maken over hoe de techniek onze leefomgeving beïnvloedt. Gedegen politieke keuzes maken over nieuwe publieke waarden. In het boek ‘Smart & Leefbaar’ laten we zien op basis waarvan die keuzes gemaakt kunnen worden. Dat doen we aan de hand van de zeven, door het Rathenau Instituut opgestelde, publieke waarden. Per waarde geven we aan wat het wettelijk kader is en welke afwegingsruimte er is voor gemeenten. Zo is het boek een praktische handleiding voor het debat en de visievorming over de smart city dat door elke gemeente moet worden gevoerd.

Over het boek

‘Smart & Leefbaar – Belangen borgen in de digitaliserende gemeente is geschreven door Heerd Jan Hoogeveen (Economic Board Utrecht/Startup Utrecht), Anita Nijboer (Ekelmans & Meijer Advocaten), Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation) en Jos van Winkel (Gemeente Amersfoort). Meer informatie (en mogelijkheid tot bestellen) op www.future-city.nl/smartenleefbaar.

Meer leren

Wilt u weten hoe u het boek kunt gebruiken om een smart-city-kader te formuleren voor uw digitaliserende gemeente? Kom dan woensdag 26 juni 2019 naar het seminar ‘Smart & Leefbaar’ in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Contact

Jan-Willem Wesselink | jan-willem@future-city.nl | T +31628638426