Smart Solar Charging: Transitie van energie, maar ook van wetgeving?


Door Jeanne Blok

De zon straalt krachtig op de parkeerplaats van de Jaarbeurs in Utrecht. De zonnestralen weerkaatsen op de niet lang geleden geplaatste twintig parkeerplaatsen voor elektrische auto’s. Het plein is voorzien van een tiental laadpalen die de energie uit zonlicht met tweehonderd zonnepanelen kan opslaan in de batterij van elektrische auto’s door slim te laden en te ontladen. Het stationsgebied is een van de proeftuinen die de regio Utrecht heeft om een nieuw energienet met slimme laadpalen te testen in verscheidene markten, met diverse spelers en leveranciers. In een slim energienet is niet langer één grote leverancier, maar zijn verschillende gebruikers actief. Vraagt een verschuiving van betrokkenen in een ander soort energienet ook om veranderingen in de wetgeving?

De elektriciteitsvoorziening verandert. De voortgang hiervan laten de proeftuinen in Utrecht zien. Dit soort pilots van smart grids roepen praktijkvragen op over wet- en regelgeving. Bart van der Ree is projectleider bij Utrecht Sustainability Institute en het instituut is een van de trekkers van het EFRO-project Smart Solar Charging. De huidige techniek in Lombok wordt opgeschaald in andere gebieden waarin verschillende markten bewegen. In vijf proeftuinen in de regio Utrecht wordt het systeem getest en ontwikkeld.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.