Smart Stedenbouw op Dag van de Stad (28 okt)


Op Dag van de Stad, 28 oktober in Den Haag, geven we een exclusieve preview van ons nieuwe Future City boek over smart stedenbouw. Het boek wordt in november officieel gepresenteerd op de Smart City Expo in Barcelona, maar op 28 oktober delen we in een workshop alvast de nieuwe ontwerpprincipes van de digitaliserende stad.

Waarom schreven wij een boek over smart stedenbouw?
Technologisering en digitalisering veranderen met een ongekende snelheid en impact de manier waarop we leven en de steden en dorpen waarin we leven. Daarbij ligt de focus vaak op techniek, maar hoe verandert de stedenbouw zelf als gevolg van deze nieuwe industriële revolutie? Wat zijn de nieuwe stedenbouwkundige (ontwerp)principes? Hoe kunnen we de opgaven die gemeenten hebben nog beter oplossen? Zonder dat dat ten koste gaat van onze autonomie?

Kortom, hoe ontwerpen we “smart” cities die leefbaar zijn en passen bij onze West-Europese ethische normen? Waarbij we ontwerpen breed interpreteren. Over die ontwerpkeuzes heeft de Future City Foundation het afgelopen jaar nagedacht met 24 vooraanstaande partners: (gemeentelijke) overheden, het bedrijfsleven en belangenverenigingen als de BNSP. Samen schreven we een boek rondom de volgende (ontwerp)principes:

  •  Begin bij je doelen
  • Ontwerp de stad als een slim en zelfbewust netwerk
  • Ontwerp flexibel en reagerend op data
  • Creëer betekenis en maak plekken waar je wil zijn.

Workshop
Tijdens de workshop “Smart Stedenbouw” op Dag van de Stad presenteren we aan jullie het boek. Maar belangrijker nog: je gaat er zelf mee aan de slag. Samen met jou vertalen de ontwerpprincipes door naar jouw dagelijkse werk. En jouw plek in het (ontwerp)proces. Dus als je stadsbestuurder bent (of haar of hem ondersteunt) dan focus je daar op. Als (stedenbouwkundig) ontwerper ga je natuurlijk ontwerpen. Ben je beheerder, dan vertaal je de principes door naar jouw werk. Zo leert elke deelnemer direct hoe digitalisering en technologisering haar of zijn werk verandert. En vooral hoe interessant en leuk dat is!

Wil je dit niet missen, bestel dan nu alvast je ticket voor Dag van de Stad 2019. En zodra de inschrijvingen voor de workshops openen, meld je aan voor Sessie 15: De stedenbouwkundige impact van digitalisering en technologisering van de stad.

En wil je op de hoogte blijven van het Smart Stedenbouw-project? Meld je dan aan voor onze mailinglijst, dan ontvang je uitnodigingen voor onze events
direct in je mailbox.