Project: Smart x Groen


Een van de grootste problemen die er zijn op deze wereld, is het teruglopen van de biodiversiteit. Extra ingewikkeld daarbij is dat we niet zo goed weten hoe ecosystemen en biodiversiteit in elkaar zitten. Hoe planten en dieren zich tot elkaar verhouden. Waarom aan de ene kant plagen ontstaan en aan de andere kant soorten uitsterven.
Wat we wel weten is dat een deel van het ecosysteem beweegt (fauna) en een ander deel niet (flora). En er is best veel data over beide delen. Wat nou als we die datasets combineren? Als we dataspecialisten smart x groen laten gaan. Als we datasets combineren om zo meer inzicht te krijgen en hopelijk tot nieuwe oplossingen te komen.
Dan kunnen we ontdekken welke soort op welke locatie het meest effectief is. Zodat mensen met een tuintje of gemeenten met een park, weten welke soort ze waar moeten planten om echt bij te dragen aan het behoudt van bijen, bomen en onszelf.
Trouwens, daarbij willen we ook kijken naar de effecten van flora op het urban heat effect, wateropvang en andere klimaatuitdagingen. En we kijken niet alleen naar biodiversiteit binnen de bebouwde kom, maar ook daar buiten. Want niet alleen in de stad is soortensterfte een probleem, in het ommeland net zo goed.
Lees meer: ‘Hoe maakt technologie stad en ommeland groen?’

Netwerk
We willen de wereld van de techniek koppelen aan de wereld van groen, blauw, biodiversiteit en klimaat. En dus zetten we een netwerk op van bedrijven, overheden, wetenschap en andere organisaties. We werken daarbij intensief samen met het netwerk van de Stichting Steenbreek.
>> We zoeken partners in Nederland en de rest van Europa.
>> We zetten een app-groep op om het netwerk direct te binden.
Wie doen er al mee of hebben interesse: Civity, DHM Infra, ELBA\REC, Kennedy Van Der Laan, VodafoneZiggo, Stichting Steenbreek, gemeente Apeldoorn, gemeente Sittard-Geleen, gemeente Amersfoort.

Flexibel
Om het netwerk actief en flexibel te houden organiseren we de volgende events:
• 4 events exclusief voor partners.
• 1 hackathon (voor de zomer van 2020)
• 2 bijeenkomsten om de resultaten verder te verwerken
• Een opleverevent in het najaar.
Alle events duren 3 uur en eindigen met een netwerkborrel. De hackathon duurt drie dagen.

Betekenisvol: dit gaan we doen
Ons doel is om samen een hackathon te organiseren over deze vragen. Tijdens de driedaagse hackathon gaan de deelnemers in teams aan de slag met de vraag hoe ze de datasets kunnen combineren waarmee biodiversiteit is te voorspellen. We creëren een unieke pressure-cooker-situatie. hier Hieraan kunnen maximaal 30 mensen meedoen in teams van maximaal 5 personen. De teams moeten zijn samengesteld uit inhoudelijke professionals en dataspecialisten. Hierbij werken we samen met de mensen van het Kennislab voor Urbanisme en The Mothership die veel ervaring hebben met de organisatie hackathons en summerschools.
De hackathon houden we in de zomer. De resultaten verwerken we vervolgens tot open datasets die we delen met de wereld. Zodat we vaart maken. Dit willen we in het najaar 2020 presenteren tijdens de Smart City Expo in Barcelona of een ander passend evenement. We maken er ook een publicatie van en zoeken daarmee de media.
Deelnemers aan het project denken samen na over de inhoud van de hackathon en dat doen we tijdens de genoemde evenementen. Projectpartners kunnen ook datasets aanleveren. Dat is niet verplicht, maar vergroot natuurlijk wel de betrokkenheid.

Wat levert het op?
Als projectpartner van Future City word je onderdeel van een actief publiek-privaat-netwerk van koplopers op het gebied van digitalisering en technologisering de stad. Je draagt daar met je eigen organisatie aan bij en je krijgt het podium om dat te vertellen aan de rest van de wereld. Je profiteert van de redactionele-marketing-waarde van die project zelf en de communicatie die daarom heen wordt gegenereerd. En dat alles op een ontspannen en leuke manier. In de communicatie over het de hackathon noemen we je als sponsor.

Welke bijdrage vragen we?
>> Een projectpartnership kost tussen de 7500 en 12500 euro (excl. btw). Je mag zelf bepalen welk bedrag je bijdraagt. Zo verdelen we de lasten tussen partners naar draagkracht. Als je het lastig vindt om te kiezen, maar wel aangeeft partner te worden, gaan we uit van een bijdrage van 9000 euro.
>> Daarnaast hopen we dat je actief bijdraagt aan de bijeenkomsten en zullen we je ook actief betrekken bij de organisatie daarvan.
>> En je mag actief bijdragen aan de hackathon. Dat is natuurlijk niet verplicht.
>> Eigenlijk is het simpel: we delen de kosten en de inspanningen. Daarbij is een financiële bijdrage onvermijdelijk. Maar als je er echt wat uit wilt halen, moet je er ook tijd in stoppen.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.