Smart Friends @ Future City


foto: Frans Kanters Fotografie

Doel
De Future City Foundation staat voor een betere en gezondere stedelijke leefomgeving, nu en voor toekomstige generaties, uitgaande van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We denken dat een efficiënte, inclusieve en succesvolle samenwerking tussen overheden, bedrijven en technologieprofessionals kan bijdragen aan het oplossen van de uitdagingen van regio’s, steden en dorpen. Daarbij rekeninghoudend met de Europese democratische waarden. Dit wordt het nieuwe normaal.
Het is daarbij onze missie om het gesprek tussen overheden, bedrijven en de technologie professionals te verbeteren en zo een open en blijvend ecosysteem rondom gemeenten en gemeenschappen te creëren. In dit ecosysteem bieden we ze een flexibele toolkit voor de co-creatie van smart digital oplossingen voor de steden.
Future City is een movement of communities. Wij geloven in het eenvoudige, niet in het complexe. Wij geloven in een diepgaande, open, democratische samenwerking en co-creatie met verschillende groepen, waardoor we kunnen innoveren op een manier die anderen niet kunnen. We geloven in het nee zeggen tegen duizenden projecten, zodat we ons echt kunnen richten op de weinige die echt belangrijk en betekenisvol voor ons zijn.
Als smart friend ondersteun je op een actieve manier deze doelen.

Netwerk
Als smart friend van van Future City word je onderdeel van een actief publiek-privaat-netwerk van koplopers op het gebied van digitalisering en technologisering de stad.
Onze premiumpartners zijn: Civity, DHM Infra, Economic Board Utrecht, ELBA\REC, Kennedy Van Der Laan, Provincie Utrecht en VodafoneZiggo. Daarnaast hebben we een uitgebreid netwerk van projectpartners bestaande uit (G40-)gemeenten, bedrijven en organisaties in Nederland en daar buiten. Via ons partnership van de FIWARE Foundation en SCOREwater, bieden we toegang tot bedrijven en gemeenten in heel Europa en daar buiten.

Flexibel
Smart Friends ondersteunen ons werk en worden actief betrokken bij wat we doen. Maar daar krijg je ook wat voor terug. Masterclasses. Als Smart Friend mag je twee keer meedoen aan een masterclass, die in alle gevallen een middag duren (inclusief lunch en borrel). In 2020 zijn we van plan de volgende masterclasses te organiseren:
>> Hoe werkt de overheid? – In een middag leren we je basisbeginselen van gemeenten, provincie en rijk. Workshop is vooral bedoeld voor bedrijven die zaken (willen) doen met de overheid? Je leert hoe je het beste in contact kan komen met de overheid, wie je moet benaderen, wat een wethouder doet, enzovoort.
>> Hoe werkt een bedrijf? – Veel ambtenaren hebben dagelijks te maken met het bedrijfsleven, maar hoe denkt ‘een bedrijf’? In deze masterclass krijg je een spoedcursus bedrijfskunde. Want hoe denkt een ondernemer? Wat is haar of zijn belang? Hoe kan je het gesprek het beste aangaan zodat je je doelen haalt?
>> Smart Stedenbouw – In 2019 verscheen het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Maar hoe doet je dat dan? Dat leer je in deze masterclass van een middag. Een workshop die vooral interessant is voor ontwerpers.
>> Ethiek en Politiek – In 2018 verscheen ‘Smart & Leefbaar’, waar we 7 ethische dilemma’s van het Rathenau Instituut vertaalden naar bestuurlijke afwegingsruimte. In deze workshop gaan we daarmee aan de slag.
>> Digital Twins – Je leert de basics van een digital twin en hoe je die kan toepassen in jouw organisatie.
>> Werken met FIWARE – Je leert de basics van FIWARE en hoe je dat kan toepassen in jouw organisatie. Dit is een technische training die wordt verzorgd door de specialisten van Civity.
>> Werken met de CES FIWARE Contextbroker – Vervolgtraining op de masterclass “werken met FIWARE”, waarin je leert hoe je werkt met de FIWARE-contextbroker die kennis kan toepassen in jouw organisatie. Dit is een technische training die wordt verzorgd door de specialisten van Civity.

Betekenisvol
In 2020 willen we aan de slag met de onderstaande thema’s. Als Smart Friend word je op de hoogte gehouden van de vorderingen en uitgenodigd voor de openbare bijeenkomsten die we rondom de events organiseren. In het kader van een aantal projecten zullen we ook pitchcarrousels organiseren. Daar nodigen we je ook voor uit: als pitcher of als bezoeker.
>> Smart Stedenbouw 2.0 – We willen doorpakken op een aantal grote vragen die voortkomen uit ons project Smart Stedenbouw. Bijvoorbeeld: hoe bouw je een democratisch netwerk? Of hoe ontwerp je flexibel? We zijn daarover in gesprek met het Ministerie van BZK, of zij er een city deal van willen maken. Lees meer.
>> Realtime Omgevingsbeleid – We gaan aan de slag met de impact van digital twins (en vergelijkbare toepassingen) op het openbaar bestuur. Hoe verandert dat? Krijgen we een andere manier van gemeentebestuur en politiek? We willen dat graag het komend jaar onderzoeken en samen het nieuwe boek over bestuurskunde maken. Lees meer.
>> Smart x Groen – Een van de grootste problemen die er zijn op deze wereld is het teruglopen van de biodiversiteit. Tegelijkertijd snappen we niet zo goed wat er gebeurt. Hoe biodiversiteit werkt. Wat nou als de datawereld zich daarmee gaat bemoeien? Als we smart x groen gaan. Kunnen we een hackathon organiseren die die vragen beantwoordt? Lees meer.

Kortom, wat levert het op?
Als Smart Friend van Future City word je onderdeel van een actief publiek-privaat-netwerk van koplopers op het gebied van digitalisering en technologisering van de stad. Je draagt daar met je eigen organisatie aan bij. Je komt in contact met partijen die voor jou relevant zijn. Je profiteert van de redactionele-marketing-waarde van die projecten zelf en de communicatie die daarom heen wordt gegenereerd. En dat alles op een ontspannen en leuke manier.

Welke bijdrage vragen we?
Een Smart Friend partnership kost 750 euro per jaar (excl. btw) en wordt aangegaan voor een jaar. Het partnership wordt zonder bericht, automatisch verlengd.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.