Afgerond event: Innovatieatelier Smart Safe Sittard-Geleen
Wat doen mensen in het eerste half uur na een ramp en hoe kunnen we zorgen dat ze de juiste keuzes maken? Die vraag stond centraal tijdens het Innovatieatelier Smart Safe op donderdag 18 mei 2017 in het stadhuis van de gemeente Sittard-Geleen.
Chemelot is een bijzonder gebied. 800 hectare met 50 installaties waaronder naftakrakers, polymerisatiefabrieken, ammoniakfabrieken en salpeterzuurfabrieken. De kans dat er iets misgaat is heel klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn als er wel iets gebeurt en niet iedereen weet wat hij/zij moet doen. Hoe houd je de impact zo klein mogelijk?
De groep van veertig personen was zorgvuldig geselecteerd op basis van expertise en betrokkenheid. Deelnemers aan het atelier waren burgergroepen, gemeentelijke en provinciale betrokkenen, vertegenwoordigers van Chemelot en externe experts op het gebied van wayfinding, smart technology en communicatie
In het kort de pitches voor meer zelfredzaamheid:
Google Crisis
Zodra er een sirene gaat en je een NL-Alert krijgt, kun je op Google vinden hoe je weg kunt komen met de innovatie Google Crisis.
Airbnb voor schuilkelders
Net als je je huis deelt voor toeristen, kun je ook je woning delen voor mensen die een schuilplek zoeken.
Netwerk van safe havens
In aansluiting op dat idee stelt een andere groep voor om een netwerk van safe havens op te zetten in de wijken.
Training van de buurman
Een praktischer idee is de training van de buurman. Wie op Chemelot werkt, moet namelijk een uitgebreide training volgen. Dat traject kun je ook verplichten voor omwonenden.