Snuffelfiets: Fijner fietsen zonder fijnstof


Door Willem van Waas

Bewegen in de buitenlucht is gezond, maar langs de doorgaande weg kan de luchtkwaliteit roet in het eten gooien. In de meeste steden staan maar een aantal officiële luchtkwaliteitssensoren. We weten dus eigenlijk niet zo goed hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit op het fietspad naar het werk of het centrum. Snuffelfiets heeft hier iets op bedacht: fietsend de luchtkwaliteit meten, zodat we zowel fietsroutes als de luchtkwaliteit in kaart brengen.

Wie zich afvraagt wat de schoonste weg naar zijn werk is, tast tot dusver in het duister. In de provincie Utrecht staan bijvoorbeeld slechts zes geijkte luchtkwaliteitssensoren van het RIVM. Op zes plekken wordt dus gedetailleerd de luchtkwaliteit gemeten, maar dat zegt weinig over de luchtkwaliteit in het verkeer 10 kilometer verderop, waar al dan niet net een oude dieselauto of -boot langskomt. Vijfhonderd ‘snuffelfietsen’ brengen daar nu verandering in.

De snuffelfietsen meten de fijnstofconcentratie van binnenstad tot polder, op verschillende momenten van de dag. Zo wordt in kaart gebracht welke routes hoge en lage concentraties fijnstof hebben, waardoor we weten wat de gezondste route is. Ook brengt het fietsstromen in kaart, zodat beleidsmakers beter zicht hebben op veelgebruikte fietsroutes. Twee wethouders en diverse vrijwilligers demonstreerden de snuffelfietsen op 17 juni 2019 bij de officiële start in Zeist. De eerste 10 snuffelfietsen werden in oktober al getest in Zeist. In 5 weken is er met de 10 kastjes 8000 kilometer luchtkwaliteit in kaart gebracht. Naast de provincie Utrecht heeft de provincie Gelderland ook 50 kastjes besteld. Arjen Hof van Civity, het bedrijf achter de data, hoopt dat op den duur heel Nederland in kaart gebracht gaat worden.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.