Stadszaken-zomersessie: Hoe verandert de metaverse de fysieke stad?


De smartphone maakte ons overal en altijd digitaal verbonden. En als we Mark Zuckerberg mogen geloven, lossen we geleidelijk aan op in een virtuele omgeving die hij de metaverse noemt. Praat met ons mee tijdens de Stadszaken-zomersessie op vrijdagmiddag 2 september over hoe de metaverse de fysieke stad verandert. Dat doen we op een fysieke locatie, op de redactie van Stadszaken.nl. Inloop is om 14.30 uur en we sluiten af met een borrel. 

Er is plaats voor maximaal twintig deelnemers.
>> DEZE SESSIE IS VOL. AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK <<

Datum: 2 september 2022
Tijd: 14:30 – 17:30 uur
Locatie: Paulus Borstraat 41 in Amersfoort

Visionair of charlatan: feit is dat virtuele omgevingen al in grote mate de functie van fysieke omgevingen hebben overgenomen. Stille getuige is het dode-winkel-kerkhof met namen als Mexx, Dolci’s, Invito, V&D, Van Leest, Free Record Shop, de Harense Smid…

En waar mensen vóór Covid gemiddeld 3 uur per week thuiswerkten, is dit nu 6,5 uur per week, blijkt uit recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Niet Covid, maar digitalisering is de werkelijke gamechanger.

En de digitalisering-trein dendert in volle vaart voort….

Tijdens de interactieve Stadszaken-zomersessie op vrijdagmiddag 2 september staat de vraag centraal hoe de metaverse de fysieke stad verandert. Vragen die aan de orde komen zijn:

 • Wat is de metaverse en hoe beïnvloedt de metaverse de begrippen ruimte en plaats?
 • Wat voor impact hebben de voortgaande digitalisering & digitale omgevingen op fysieke ruimtekeuzes die mensen en bedrijven maken, bijvoorbeeld ten aanzien van de woonomgeving of vestigingslocatie?
 • Bijvoorbeeld: in hoeverre valt te verwachten dat bedrijven hun zichtlocatie in de (binnen)stad of langs de snelweg inwisselen voor een zichtlocatie in het metaverse of andere virtuele omgeving?
 • In hoeverre heeft e.e.a. impact op de onroerendgoedmarkt?
 • Hoe kun je als stad sturen op deze ontwikkelingen bij de (her)ontwikkeling van je (wijk)centrum, bedrijventerrein of kantorenlocatie?
 • In hoeverre moet je als stad activiteiten verplaatsen naar/actief worden in de metaverse of andere virtuele wereld?
 • En last but not least: hoe creëren we een metaverse dat de stad ten dienste staat en waarin we regie houden over onze eigen data?

 

Programma

 • 14.30 uur – Inloop
 • 15.00 uur – Inleiding door Jan-Willem Wesselink, projectmanager Future City Foundation. Kansen en bedreigingen van de metaverse voor de stad. Lees hier de blog van Jan-Willem Wesselink over hoe de metaverse de begrippen ruimte en plaats op hun kop zet.
 • 15.20 uur – Interactive dialoog met deelnemers onder leiding van de redactie van Stadszaken.nl
 • 16.20 uur – Wrap up door Jan-Willem Wesselink
 • 16.30 uur – Borrel

Praktische informatie

Waar? Paulus Borstraat 41 in Amersfoort

Hoe laat? van 14:30 tot 17:30 uur

Voor wie? Beleids- en programmamedewerkers van lokale en regionale overheden, medewerkers van publieke herstructurerings- en ontwikkelingsbedrijven, medewerkers van gebieds- en vastgoedontwikkelaars, binnenstadmanagers, onderzoekers, adviseurs en iedereen die zich vakinhoudelijk bezighoudt met de stedelijke leefomgeving.

Hoe duur? De bijeenkomst is gratis. Actieve deelname wordt verwacht.

*In het belang van een evenwichtige samenstelling van de groep behoudt de organisatie zich het recht toe een selectie te maken op basis van de profielen van de inschrijvers


>> DEZE SESSIE IS VOL. AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK <<