Stap voor stap werken aan effectieve datastrategie


Door Arjen Hof

De belofte van datagedreven werken is dat het moet leiden tot een effectieve en duurzame inzet van data en uiteindelijk tot beter beleid. Om overheden te helpen in de stappen daar naartoe is het Kookboek ‘Effectieve datastrategie voor gemeenten’ gemaakt, levend document als gids om een datastrategie op te zetten.

Het effect van beleidsmaatregelen wordt bepaald door een groot aantal factoren, deels voorspelbaar, deels onvoorspelbaar. Om te beoordelen of maatregelen de uitkomst of impact hebben die vooraf zijn bedacht, is monitoring van de voortgang van belang. Data helpen daarbij en steeds meer organisaties proberen de mogelijkheden van data beter te benutten door in te zetten op ‘datagedreven beleid’. Een goede aanpak om te komen tot datagedreven beleid biedt hulp om de (mogelijke) implicaties van beleidsmaatregelen via modellen, simulaties en analyses beter inzichtelijk te maken. En het helpt om maatregelen ook tijdens de uitvoering te volgen en waar nodig bij te stellen.

In de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ worden diverse instrumenten ontwikkeld die gebruikmaken van de meest uiteenlopende databronnen. Deze tools zijn in feite informatieproducten die de oorspronkelijke data bewerkt hebben tot meer gebruiksvriendelijke oplossingen. Zonder data kunnen ze niet bestaan. Het is een uitdaging hoe ze geschikte, kwalitatief goede data (kunnen) vinden, inzetten en beoordelen. Dat geldt ook voor beleidsmedewerkers bij overheden. Het is belangrijk dat zij weten hoe ze data effectief kunnen gebruiken bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van beleid, zodat de mogelijkheden van de tools en onderliggende data volledig worden benut.

Dat is ook het uitgangspunt van het Kookboek ‘Effectieve datastrategie voor gemeenten’. Het is een van de producten die de City Deal gaat opleveren. Het doel is dat het instrument helpt om de (on)mogelijkheden van data beter te begrijpen. Het ‘kookboek’ geeft uitleg over alle stappen van het ontstaan tot het gebruik van de data. Het werkt als een recept voor een gerecht dat je wilt bereiden. Door het op te schrijven, kan iedereen het recept herhalen en wordt duidelijk waarom iets smaakt zoals het smaakt (en kun je eventueel ingrediënten toevoegen of weglaten).

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.