Studiereis Helsinki – Tallinn 2024


Leer van de smartcitygiganten van Europa! – Exclusieve Studiereis naar Tallinn en Helsinki 

Datum: 17, 18, 19 juni 2024 

Meld je nu aan en krijg 10% vroegboekkorting!


Deze studiereis is uw kans om de meest vooruitstrevende smartcityprojecten in Europa van dichtbij te ervaren.

In juni ontdekken we de toekomst van slimme steden in Europa tijdens de studiereis naar Helsinki en Tallinn. Estland en Finland zijn de grote spelers in Europa als het gaat om de ontwikkeling van slimme steden. Ook in Nederland gaat de inzet van slimme technologie de toekomst bepalen. Hoog tijd om te leren van de experts.

Na het succes van onze eerdere studiereis met de G40, waarbij we diepgaande inzichten en innovatieve benaderingen voor slimme steden hebben ontdekt, breiden we deze unieke kans nu uit. Op veler verzoek is deze reis nu ook toegankelijk voor de gehele smartcitycommunity van Nederland en Vlaanderen. Dit is uw kans om de lessen en ervaringen van de G40-deelnemers te delen en te leren van de vooruitstrevende projecten in Tallinn en Helsinki. Bent u benieuwd naar de geleerde lessen van deze reis? Lees dan onze blog voor meer inzichten. 

In Helsinki en Tallinn bezoekt u grensverleggende projecten. We leren hoe de beide steden digitalisering inzetten om de stad leefbaarder te maken op het gebied van klimaatneutraliteit, mobiliteit en energietransitie. 

Hierbij geven we speciale aandacht aan de rol van de EU in het opzetten van smartcityprojecten en het benutten van Europese subsidies. 

Gaat u mee? Op deze pagina vindt u de informatie over de reis en kunt u zich aanmelden.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met Zoë Spaaij via zoe@future-city.nl , Jan-Willem Wesselink via jan-willem@future-city.nl of Tessa van der Heiden via  t.vanderheiden@elba-rec.nl

Meld u hier aan

Programma (onder voorbehoud) 

>> Maandag 17 juni 2024 – Tallinn    

Wij komen aan in Ülemiste, stadsdeel van Tallinn, dat als slimme stad is ingericht. We ontmoeten daar een vertegenwoordiger die ons rondleidt door Ülemiste en vertelt over de inzet van digitalisering en technologie in gebouwen en openbaar vervoer. We zien smart mobility in de praktijk en leren over de best practices en valkuilen van het implementeren van techniek in mobiliteit. We bezoeken daarna e-Estonia en krijgen een introductie over de manier waarop Estland omgaat met digitalisering en technologisering en hoe dat het land heeft veranderd en blijft veranderen. En tenslotte kijken we naar de markt. Want zonder ondernemers geen smart city. Maar waar lopen de smartcitystartups in Estland tegenaan? Wat doen ze en hoe veroveren ze daarmee de Europese markt? We leren van hun ervaringen.

’s Avonds evalueren we de geleerde lessen en bespreken we hoe we die kunnen toepassen in Nederlandse context. Ook bespreken we wat we de volgende dag willen leren.

 

>> Dinsdag 18 juni 2024 – Tallinn/Helsinki   

We bezoeken de gemeente Tallinn en hier zien we hoe de slimme stad in de gemeentelijke praktijk werkt. We zien hoe bij de herinrichting van stad gebruik wordt gemaakt van Ai-stadsplanningstools. Ook krijgen we een uitleg over de digital twin van Tallinn waarin we zien hoe van openbaar groen wordt gevisualiseerd.

Daarna bezoeken we de Pollinator Highway Putukaväil, een ecologische zone in de stad waar technologie wordt ingezet om insecten optimaal de ruimte te kunnen geven in de stedelijke omgeving. Het project kwam tot stand in samenwerking met twee EU-projecten (Augmented Urbans en B.Green). Tijdens de wandeling spreken we met een vertegenwoordiger van een van deze projecten over de inzet van de Pollinator Highway en over de samenwerking met de EU in het verwezenlijken ervan. In de middag reizen we met de boot naar Helsinki. Daar bezoeken we de wijk Jätkäsaari, een van de smartcityprojecten in Helsinki.   

>> Woensdag 19 juni 2024 – Helsinki   

Op woensdag bezoeken we de derde streng van de triple helix: de wetenschap. Dat doen we op de Aalto Universiteit waar we vertegenwoordigers spreken van de gemeente Helsinki, het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld. We leren hoe onderzoek over data is omgezet in het bedrijf Maptionnaire en in andere tools. En hoe de overheid die tools inzet om te komen tot gezondere en gelukkigere steden.

Daarna reizen we terug naar Helsinki, waar een paar jaar geleden voor gekozen is om de voetgangers meer ruimte te geven in de stad. Bij die besluitvorming is veel gebruikgemaakt van datagedreven onderzoek en bijpassende tools. We spreken met de projectleider van het project. En leren wat de effecten zijn.

 

In het kaartje vindt u alle locaties die we bezoeken.
Onder het kaartje staat meer informatie over de reis.

Unieke inzichten en praktijkervaringen: 

 In Tallinn: 

Ülemiste City – Ontdek hoe dit slimme stadsdeel innovatie en groei stimuleert.
X-road Systeem – Leer over Estlands revolutionaire datadeelsysteem en de impact ervan op overheidsdiensten.
Publiek-Private Samenwerking – Begrijp de dynamiek en voordelen van deze samenwerking in de Estse startupcultuur.

In Helsinki: 

Smart Mobility Projecten – Zie hoe Helsinki technologie inzet voor duurzame stedelijke mobiliteit.
Forum Virium – Verken Helsinki’s benadering van smart city-ontwikkeling en de rol van burgers.
Aalto Universiteit – Duik in innovatieve onderzoeksprojecten die bijdragen aan stedelijk welzijn. 

Wat kan je verwachten: 

Netwerken met Vooraanstaande Experts:
Leg contact met leiders en innovators in stedelijke ontwikkeling.

Praktische Workshops:
Doe actieve kennis op door interactie en hands-on ervaringen.

Inzicht in EU-Subsidies:
Leer hoe u Europese fondsen kunt inzetten voor stedelijke vernieuwing.
 

Voor wie? 

Deze reis is een unieke aanvulling voor stadsplanners, beleidsmakers, en iedereen die betrokken is bij stedelijke ontwikkeling en innovatie. Als u opzoek bent naar concrete, toepasbare inzichten in hoe technologie en samenwerking onze steden kunnen transformeren, is dit een onmisbare ervaring. 

Meld je nu aan:

De reis is een investering in uw professionele ontwikkeling en biedt waardevolle inzichten die u direct kunt toepassen.
Meld u hier aan. 

Prijs:

De kosten voor deze reis bedragen € 2.370,- exclusief BTW. De reissom is inclusief alle reis- en verblijfskosten, vervoer ter plaatse en mogelijke entreegelden (uitgaande van minimaal 25 deelnemers).  

Meldt u zich aan voor 19 februari 2024, of bent u partner van Future City Foundation, de City Deal ‘Slimme stad, zo doe je dat’ of de City Deal ‘Slim Maatwerk’, dan krijgt u 10% korting en betaalt u dus € 2.130,- exclusief BTW.

Hoe kunt u ons bereiken?

Jan-Willem Wesselink – Tel: +31628638426 – jan-willem@future-city.nl
Zoë Spaaij – Tel: +31650586953 – zoe@future-city.nl
Tessa van der Heiden gaat niet mee op reis, maar is bij dringende zaken wel te bereiken op +31649108755 – t.vanderheiden@elba-rec.nl


 Algemene voorwaarden:

Algemene voorwaarden deelname studiereis Tallinn en Helsinki 2024.
1. Inschrijving vindt plaats via een volledig ingevuld inschrijfformulier.
2. U kunt uw deelname kosteloos annuleren t/m 1 mei 2024. Bij annulering vanaf 2 mei berekenen wij 75% van de deelnamekosten aan u door. U kunt dan wel een vervanger laten deelnemen, maar kosten die we maken voor het omboeken van uw vlucht, worden doorbelast.
3. Annuleringen en/of naamswijzigingen uitsluitend per mail naar Zoë Spaaij via zoe@future-city.nl
4. U dient zelf een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten.
5. U dient tijdens de reis in het bezit te zijn van een geldig reisdocument.
6. De factuur van de reissom dient uiterlijk 14 dagen na ontvangst te worden voldaan, en uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de reis.
7. Bij onvoldoende aanmeldingen (minder dan 25 deelnemers) behoudt de organisatie zich het recht de reis te annuleren. U ontvangt vervolgens uw betaalde reissom terug.
9. Tijdens de reis kunnen foto- en filmopnames gemaakt worden voor verslaglegging en promotiedoeleinden van ELBA\REC en Future City Foundation.