Summerschool denkt verder met Snuffelfiets


Om gezonde leefomgeving te bevorderen zetten de provincies Utrecht en Gelderland in op fietsen. Fietsen draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, volksgezondheid, interactie/ participatie en de geluksbeleving. Met deze doelstelling zijn de provincies het experiment ‘Snuffelfiets’ gestart. In dit experiment is op grote schaal mobiele data op de fiets verzameld door participerende burgers.

Begin 2021 is het experiment afgerond. Daarmee beschikken de provincies Utrecht en Gelderland over een enorme hoeveelheid data. Een ware data-schat. Maar hoe trek je de juiste conclusies uit die data? En welke correlaties en verbanden kun je trekken? En hoe gebruik je die inzichten om een gezond leefomgeving te ontwerpen?

Tijdens een summerschool gingen zes multidisciplinaire teams met elkaar in competitie om de meest kansrijke oplossing te bedenken. Allemaal ambitieuze jongprofessionals, studerend of net aan het werk en met een hbo- of wo-achtergrond in fysieke ruimte, bestuurskunde, economie en sociaal. De summerschool werd gorganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme in opdracht van de Provincie Utrecht en de Provincie Gelderland en in nauwe samenwerking met Future City Foundation, Civity, Sodaq en het RIVM.

De plannen voor het vervolg op het Snuffelfiets-experiment presenteerden de summerschool-deelnemers aan het einde van de driedaagse summerschool aan een vakkundige jury bestaande uit gedeputeerde Arne Schaddelee (Provincie Utrecht, gezonde leefomgeving, participatie, mobiliteit), Anita Stienstra (coördinator team Fiets, Provincie Gelderland), Snuffelfietsers Jocelyn Kemker  (033opdefiets) en Arjen Hof (directeur Civity).

Het winnende plan werd bedacht door team 1 ‘The Last Mile’ van Casper Leerssen, Ian O’Hagan, Lotte Nozeman en Marijn Kok. Zij bedachten een concept voor het opschalen van de Snuffelfietssensor door fietskoeriers uit te rusten met de sensor, in Nederland maar ook in andere steden in Europa. De jury was verrast door de combinatie van commercieel inzicht en het belang van de provincies.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.