Valt Toronto voor futurisch paard van Troje?


Door Jos Hanter

Techbedrijven als Google, Microsoft en Cisco hebben de slimme stad ontdekt. Toronto, dat al jaren met de herontwikkeling van een verlaten haventerrein worstelt, heeft in Google dan ook een enthousiaste partner gevonden. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het project Sidewalk Toronto.

Het project Sidewalk Toronto, waarin de Canadese gemeente samenwerkt met Google, is een project dat verdergaat dan het doorsnee smartcityexperiment; de techmultinational krijgt toegang tot de fysieke stad, zijn infrastructuren en de bijbehorende data. Des te opmerkelijker is dat de publieke discussie zich met name richt op de kleine lettertjes, de details van het project. Met dank aan slimme marketing van Googles zijde blijft de echte vraag onbeantwoord: moeten private bedrijven wel zoveel macht krijgen in onze steden?

Verder lezen? Deze casus gaat door in ons boek ‘Smart & Leefbaar – Belangen borgen in de digitaliserende gemeente’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.

Wilt u in 1 dag alles over data, ontwerp, beleid en ethiek? Kom dan woensdag 26 juni 2019 naar het seminar ‘Smart & Leefbaar’ in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.