‘Vanzelfsprekendheid is het mooiste compliment’


Door Richelle Raaphorst

Waar vroeger elk stukje openbare ruimte een vaste taak had, vervagen de grenzen geleidelijk. Een bankje in een park is nu ook een werkplek. En de pleinen in de grote steden worden elk weekend omgetoverd tot een spektakel, om publiek te trekken. Want dat is ook onderdeel van de verandering, als iedereen last minute kan kiezen waar ze naartoe gaan, hoe trek je de mensen naar jouw plek toe? Deze veranderingen doen iets met een plek en de betekenis ervan. We vroegen de stedenbouwkundig directeuren van SVP Architectuur en Stedenbouw, Maartje Luisman en Esther Vlaswinkel, hoe een plek wordt ontworpen en hoe zij omgaan met het veranderend ruimtegebruik.

Maartje Luisman herkent de invloed die technologie heeft op ons leven en de openbare ruimte: ‘Hoe verder de technologie zich ontwikkelt en een stempel drukt op onze ruimte, hoe meer aandacht er nodig is voor de menselijke kant van een plek.’ Vlaswinkel valt haar bij: ‘Ik zie het toch iets anders. Ik vind dat de twee niet uitwisselbaar zijn, het is geen tegenstelling. Maar er verandert wel veel. Technologie gaat beleving steeds meer beïnvloeden en de manier waarop mensen elkaar treffen. Ontmoetingsmomenten worden meer fluïde, minder geregisseerd. Ook functies van plekken kunnen dus van moment tot moment veranderen. Hierdoor wordt de schoonheid van een plek op zichzelf belangrijker.’ Luisman onderschrijft dit: ‘Je hebt als gebruiker van de openbare ruimte meer keus, dus een stedenbouwer moet gerichter ontwerpen.’

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.