Waarom maak je regels voor de smart city?


Door Jan-Willem Wesselink

In ons boek Smart & Leefbaar gaan we het debat aan over de slimme stad. We schrijven over wat er mogelijk is, en of dat dan wel wenselijk is. Over kaders die gesteld moeten worden. En waar deze dan kunnen komen. We beantwoorden alvast wat vragen die wij onszelf stelden aan de start van dit boek.

01. Ideetje van de overheid om de markt te reguleren?

De vraag om na te denken over kaders voor de smart city, kwam niet vanuit de overheid, maar vanuit het bedrijfsleven. Toen een half jaar geleden de discussie over verborgen camera’s in reclameborden ontstond, sprak Heerd Jan Hoogeveen, bij de Economic Board Utrecht (EBU) verantwoordelijk voor het thema slimme stad, met een van zijn relaties. Waren het zijn producten? Het antwoord dat hij kreeg was ‘nee’. Het bedrijf had de deal namelijk afgewezen omdat ze vonden dat dit veel te ver ging. Dat was  moedig en lovenswaardig, om principes boven euro’s te stellen. Maar het wringt ook. De afgelopen 50 jaar heeft de technologisering van onze samenleving een vlucht genomen en we zijn nu op een punt dat er meer kan dan we willen. Dat is vrij normaal. Een auto kán ook veel harder dan hij mág.

02. Het zijn dus wel regels?

Het zijn bandbreedtes voor debat. Die bandbreedtes kunnen de gemeenten helpen bij hun visievorming. Stel, morgen staat Google op de stoep van het gemeentehuis met een tool die de beheerders van de stad of het nou hulpdiensten zijn of de beheerders van de openbare ruimte, helpt om steden beter te maken. Soort Google-Assistant (of Siri of Alexa) voor de stad. Reuzehandig. En ook nog eens gratis. Welke vragen stel je dan als gemeentebestuurder? Of als diens directe ambtelijk adviseur? Hoe weet je waar je op moet letten? Wat wil je eigenlijk? Wat zijn je normen en waarden? Dit boek helpt bij die discussies. Het is een eerste hulp bij ethische debatten. Het geeft aan wat de thema’s zijn waar het debat over moet gaan en wat daarin bestaande wet- en regelgeving is. En, heel belangrijk, het geeft de kaders aan voor dat debat. Maar het is aan de overheid om daar iets mee te doen. Maar wat we niet doen is regels stellen. We verzamelen. We zeggen wat gemeenten kunnen doen. Waarover het debat kan gaan. Maar we schrijven geen wetten of regels. Dat is aan politici.

Dit zijn twee van de vragen die we onszelf stelden bij het schrijven van het boek Smart & Leefbaar. We geven hierin ook antwoord op de vragen:

  • 03. Waarover gaat het debat?
  • 04. Van wie zijn deze regels?
  • 05. Wat vinden jullie er eigenlijk zelf van?

Deze antwoorden zijn te lezen in het boek Smart & Leefbaar – Belangen borgen in de digitaliserende gemeente, die hier gratis aan te vragen is.

Wilt u in 1 dag alles over data, ontwerp, beleid en ethiek? Kom dan woensdag 26 juni 2019 naar het seminar ‘Smart & Leefbaar’ in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.