Webinar 22 april: Belangen borgen in de digitaliserende gemeente


Door corona-volg-apps, social distancing-apps en surveillance drones laait de discussie op over privacy en het borgen van andere publieke waarden. Wie heeft het eigenaarschap over data, wat vinden we acceptabel en onder welke omstandigheden? Kortom hoe ben je slim én borg je tegelijk ook de publieke belangen? In het webinar ‘Belangen borgen in de digitaliserende gemeente’ onderzoeken we de ethische kant van smart city, en legt Anita Nijboer (partner bij Kennedy Van der Laan) uit hoe we de democratische waarden in de smart city kunnen borgen. Hieronder kunt u het webinar terugkijken.

Technologisering en digitalisering roept ethische vragen op rondom privacy, veiligheid, rechtvaardigheid, autonomie, controle over technologie, menselijke waardigheid en machtsevenwicht. Maar als de lokale politiek en het ambtelijk apparaat actief aan de slag gaat met deze publieke waarden, dan gaan digitalisering en technologisering gelijk op met de leefbaarheid in de stad. Anita Nijboer, advocaat omgevingsrecht en partner bij Kennedy Van der Laan, laat zien hoe je als gemeente regie kunt houden in de slimme stad en de democratische waarden kunt borgen.

 
Anita-Paul

Modelverordening voor de smart city
Anita Nijboer schreef een standaardverordening voor smartcitytoepassingen in de openbare ruimte. Klik hier om de verordening gratis te downloaden.

Realtime Omgevingsbeleid
Dit webinar is onderdeel van het project Realtime Omgevingsbeleid waarin we onderzoeken hoe inzicht in data de manier verandert waarop beslissingen worden voorbereid en genomen. Dat doen we samen met een netwerk op van bedrijven en overheden. De volgende partijen doen er al mee of hebben serieuze interesse: Civity, DHM Infra, ELBA\REC, Kennedy Van Der Laan, VodafoneZiggo, Provincies Zuid-Holland en Utrecht, gemeenten Zwolle, Apeldoorn, Amersfoort, Krimpen aan den IJssel. Wilt u ook meedoen? Klik hier voor alle informatie.

In de komende weken organiseren we de volgende webinars:
29 april – Pitchcarrousel (Realtime) Data Verzamelen
20 mei  – Masterclass Hoe verandert het openbaar bestuur door digitalisering en technologisering met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek van de TU Twente (speciaal voor bestuurders van overheden) – inschrijving opent binnenkort
27 mei – Masterclass Open Governance met prof. dr. Albert Meijer van de Universiteit Utrecht (speciaal voor bestuurders van overheden) – inschrijving opent binnenkort