Webinar ‘Communicatierichtlijnen Sensoren’ – 14 maart 2024
Er zijn steeds meer sensoren in onze steden, die helpen bij het analyseren, monitoren en beheren van stedelijke opgaven. Denk aan sensoren die de drukte in de stad te monitoren, voor het opladen van elektrische auto’s, voor het beheren van afval en voor het handhaven van openbare orde en veiligheid. Deze sensoren verbeteren vaak de leefbaarheid van steden, maar kunnen ook ongewenste en/of onvoorziene effecten veroorzaken. Burgers zijn nauwelijks bewust van deze systemen en de impact die ze hebben op hun leven. Momenteel is er geen gestandaardiseerde aanpak voor het communiceren over sensoren van de overheid. Op veel plekken wordt nu niet gecommuniceerd over sensoren. En verschillende communicatie kan leiden tot verwarring.
De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, de provincie Noord-Brabant, het AMS-Institute, de TU Delft en Muzus hebben een effectieve en inclusieve communicatieaanpak (online en offline) over sensoren in de stad ontwikkeld. Deze aanpak is ook in een aantal deelnemende steden gevalideerd. Zo een richtlijn zorgt voor meer transparantie tussen overheid en inwoners én zorgt voor meer vertrouwen in het gebruik van sensoren. Deze communicatieaanpak sluit aan bij het afwegingskader sensordata en privacy, wat in de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ is ontwikkeld door de provincie Noord-Brabant en het Kadaster.
De Opening werd gedaan door Thijs Turel (AMS – Institute). Hij verteld waarom de overheden aan de slag moeten met de communicatierichtlijn sensoren. Vervolgens vertelt Pieter van Langen (TU Delft) het doel van de communicatierichtlijn en hoe vertrouwen en transparantie een rol spelen binnen de overheidscommunicatie. Tot slot vertelt Muzus hoe de communicatierichtlijn werkt en hoe u zelf aan de slag kan gaan met de communicatierichtlijn sensoren.
Wilt u ook weten wat deze richtlijn voor u kan betekenen? Kijk dan de webinar hieronder.
Meer weten over de richtlijn en/of de presentatie terugkijken? Klik hier