Zo ontwerp je de technische infrastructuur voor smart city’s


Door Wim van der Bijl

In dit boek gaat het veel over de toepassingen en gevolgen van digitalisering en technologisering. Maar voor we daar zijn, moet er een technische infrastructuur worden aangelegd. Net als bij bijvoorbeeld elektriciteit of riolering. Wat houdt die infrastructuur in? En wat is de impact op de openbare ruimte?

Het vierlagenmodel geeft een basis van de technische infrastructuur, vanuit waar we antwoord kunnen geven op bovengenoemde vragen.

1. IoT-Laag
IoT-devices zijn databronnen die regelmatig informatie over een actuele toestand doorgeven (luchtkwaliteit, geluidsniveau, status van een parkeerplaats, etc.)

2. Netwerklaag
Er zijn verschillende telecommunicatienetwerken die de communicatie verzorgen tussen de IoT-devices en de centrale datapool zodat alle data beschikbaar komen voor de smartcitytoepassingen.

3. Datalaag
Dit is de laag waar de data van allerlei IoT-devices, externe bronnen (bijvoorbeeld buienradar en andere websites) en locatie en snelheid van mobiele devices worden samengevoegd in één grote datapool. De samenvoeging van heel veel data in één datapool maakt het mogelijk om verbanden te leggen tussen verschillende gebeurtenissen.

4. Smartcitytoepassingen-laag
Smartcitytoepassingen combineren allerlei actuele gegevens uit de datapool op een slimme manier. Met als doel: conclusies trekken over de actuele situatie in de stad en op basis daarvan eventueel bijsturen.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.