
Zo veranderen algoritmes in de stad
Op verzoek van de Future City Foundation deden vier studenten vanuit het Stadslab van hogeschool Saxion onderzoek naar de vraag of en hoe algoritmes de stad kunnen beïnvloeden. Lees hier hun verslag.
“De stad verandert, dit is iets wat veel mensen al weten. De vraag is: Hoe verandert de stad en wat voor invloed heeft deze verandering op ons als gebruiker?
Wij zijn een groep studenten, bestaande uit stedenbouwers en een planoloog, van Saxion in Deventer. Er is door ons onderzocht wat er mogelijk is op het gebied van algoritmes in de stad en hoe de toepassing hiervan er in 2030 uit zou kunnen zien. Om dit onderzoek zo specifiek mogelijk te kunnen doen hebben wij vooraf aan het onderzoek besloten om ons te richten op vier gebieden; binnensteden, parken, evenementlocaties en havens. Sommige gebieden zijn al ver met de toepassing van technologie, andere gebieden staan nog aan het begin.
Tijdens het onderzoek is er ook gekeken naar de complexiteit van algoritmes. Hoe zitten ze in elkaar en hoe kunnen ze toegepast worden? Hiervoor is gesproken met mensen van bijvoorbeeld Grolsch en Hyperloop, maar ook met een student van de Hogeschool van Eindhoven.
Dit is samengevat in een magazine, waarin onder andere een aantal toekomstbeelden staat, opgesteld aan de hand van bevindingen en eigen interpretatie. Deze toekomstverhalen zijn geschreven om een beeld te schetsen van een wereld in 2030, vol met techniek.
Verder wordt beschreven waarom dit onderwerp zo belangrijk is. Als bedrijven als Google de slimme steden gaat bouwen en leiden, gaat de toekomst er heel anders uit zien. Er moet bewustwording worden gecreëerd voor dit onderwerp, daarom is het van belang dat de politiek zich gaat bemoeien met deze ontwikkeling.
Op dit moment hebben we de stad en haar informatie nog redelijk in de hand, maar voor hoelang nog? De technici, de stadsbouwers en de politiek moeten samenwerken.
De toekomst en de technologie geven ons tal van mogelijkheden om het leven aangenamer en efficiënter te maken, nu is het belangrijk om dit te omarmen!”