Zwolle & Scheveningen: Zonder inspraak van bewoners geen smartcityproject
Door Julian Dubbeld
Bewoners kunnen een belangrijke schakel vormen in het realiseren van een smartcityproject. Het Living Lab in Scheveningen en het project SensHagen in Zwolle hebben allebei een manier gevonden om bewonersparticipatie succesvolonderdeel te laten uitmaken van hun initiatief. Terwijl beide projecten wezenlijk van elkaar verschillen.
Het Living Lab is bezig met het aanleggen van een infrastructuur (glasvezel en stroomvoorziening) aan de boulevard, met als doel om innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen – zoals veiligheid – toe te passen. Voor bezoekers aan de boulevard zijn de lantaarnpalen, die met een sensor, camera of andere technologie zoveel mogelijk data moeten verzamelen, misschien wel het meest zichtbaar. SensHagen heeft datzelfde doel, maar pakt het anders aan. In Zwolle wordt gebruikgemaakt van sensoren in de achtertuin om op deze manier het wateroverlastprobleem op te lossen.
Het verschil tussen beide projecten zit vooral in de scope, de omvang. Waar in Scheveningen jaarlijks veertien miljoen mensen – bewust of onbewust – in aanraking komen met de infrastructuur, betreft dat in Zwolle ‘slechts’ de bewoners met een sensor in de tuin én groep geïnteresseerden. Beide projecten hebben dan ook baat bij hun eigen vorm van bewonersparticipatie.
Fotografie: Valerie Kuypers
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.